Νέο υλικό προστέθηκε στην ιστοσελίδα μας από την συγγραφέα-ερευνήτρια Θεοδώρα Θεοφάνους. Πρόκειται για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοφάνους, εκπαιδευτικού και σεβαστού μέλους της κοινωνίας της Ν.Λαμψάκου. Το έντυπο υλικό σε συνδυασμό με τις αρχειακές φωτογραφίες και τα βίντεο του web documentary εξασφαλίζουν σε όλους τους θεατές-χρήστες της ιστοσελίδας μας μια πλήρη αφήγηση της ιστορίας της Λαμψάκου.

 Mπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο online ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας σε pdf εδώ:

 ΛΑΜΨΑΚΟΣ: ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ 

 

 Στον ΠΡΟΛΟΓΟ του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει:

 
Στην Λάμψακο την χαμένη Πατρίδα μου άφησα ενέχυρο την ψυχή μου ξέροντας ότιδεν θα την πάρω πίσω γιατί δεν θα υπάρχει πια γυρισμός. Η θύμησή της ήταν έναςατέλειωτος κύκλος ελπίδας, πόνου, νοσταλγίας και απογοήτευσης. Χωρίς την πατρίδαμου ένοιωθα ξεριζωμένος, εκτοπισμένος σαν ένας παρείσακτος στην χώρα κάποιουάλλου.
 
Ο χρόνος μακριά της μεγάλωνε και διαστελλόταν ανάλογα με την απουσία της. Κάθεμέρα που περνούσε έκλαιγα και προσευχόμουν να ξαναγυρίσω, ο Θεός όμως δενάκουγε τις προσευχές μου, αλλά άκουγε το κλάμα μου. Η νοσταλγία μου μεγάλωνεπερισσότερο γιατί ζούσα μια ζωή σημαδεμένη από θλιβερά γυρίσματα της μοίρας καισκεφτόμουν ότι για κάθε δοκιμασία ή ταλαιπωρία στη λύπη που μας δίνει ο Θεός υπάρχει κάποιος λόγος.
 
Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα μου και σκεφτόμουν πως ήλθε η ζωή πάνω κάτω τόσογρήγορα. Παρακαλούσα τον Θεό να αλλάξει τον χρόνο επιτάχυνσης και ναπαλινδρομήσει στο σημείο των ευτυχισμένων παιδικών μου χρόνων στην Ιερή γη τηςστην οποία η οικογένειά μου είχε ιδιοκτησία (10.000) δέκα χιλιάδες στρέμματα καιχιλιάδες αναμνήσεις. Ήμασταν άρχοντες και γίναμε πένητες.Περιπλανήθηκα ψάχνοντας να βρω πατρίδα να της μοιάζει, ότι κι αν πεις είναι λίγοόταν αγαπάς. Όταν χωρίζεσαι από την πατρίδα, χωρίζεσαι στα δύο και αυτό τοσυναίσθημα είναι κάτι ακλόνητο και
 
καθοριστικό στην ζωή.
Δεν ήταν μόνο ηομορφιά του τοπίου που με δονούσε στη θύμησή της αλλά η συνισταμένηπροσώπων και αναμνήσεων.
 
Στην Πατρίδα που έχασα καθρεφτιζόντουσαν όλα όσα πίστευα ότι μου έλειπαν.
Η Λάμψακος είναι η χώρα που γέννησε αυτούς που
 
αγάπησα, έχει μια θέση στηνκαρδιά μου μονοδιάστατη και καταλυτική.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>