ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δύο χρόνια λαογραφικής έρευνες, 30 συνεντεύξεις και γυρίσματα σε τέσσερις πόλεις σε Ελλάδα και Τουρκία χρειάστηκαν ώστε το  πρώτο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αρχαίας και της νέας Λαμψάκου να είναι πλέον γεγονός.!!

Τα δύο μικρασιάτικα χωριά που πλαισιώνουν την Χαλκίδα, η Ν. Λάμψακος και η Αρτάκη έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων.  Ενώ η πολιτισμική παράδοση της Αρτάκης είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, πολύ λίγα ξέραμε μέχρι σήμερα για την Λάμψακο, μια σημαντική κωμόπολη της αρχαιότητας με ιστορία 1.800 χρόνων.

Το τρέιλερ του  ντοκιμαντέρ ΝΕΑ ΖΩΗ έχει κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και Τούρκους, ενώ είχε 1.000 προβολές μόλις την πρώτη εβδομάδα προβολής στο youtube.

Δείτε τι έγραψε για μας το πρακτορείο ελληνοτουρκικών  ειδήσεων GRTRNEWS

Παρακολουθήστε το τρέιλερ εδώ

Και αν σας αρέσει γίνετε μέλος στην ομάδα μας κάνοντας like εδώ

To ντοκιμαντέρ βρίσκεται στο post production.

 

ΣΥΝΟΨΗ

«Τουρκία: μουσουλμάνοι πρόσφυγες από την Ελλάδα βρίσκουν καταφύγιο στην αρχαία Λάμψακο. Eλλάδα: Μια καραβιά πρόσφυγες στήνει μια Λάμψακο από την αρχή.» Άνθρωποι «παλαιάς κοπής» ξαναζωντανεύουν, μέσα από τα μάτια των -85χρονων σήμερα- παιδιών τους. Ενώνονται, διεκδικώντας πεισματικά μια νέα ζωή,  τσουγκρίζουν για καλή πατρίδα και την δημιουργούν από την αρχή. Όταν όλη σου η ζωή είναι μια… Κρίση, πως αναγεννιέσαι συνεχώς από τις στάχτες σου;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Αντιλαμβανόμενοι το κενό που υπάρχει και γνωρίζοντας, από τα παιδικά τους χρόνια,  τις ιστορίες που χάνονται μαζί με τους ηλικιωμένους, τρεις νέοι με καταγωγή την Ν. Λάμψακο ένωσαν τις επαγγελματικές τους γνώσεις, καταγράφοντας οπτικοακουστικά, την πολιτιστική κληρονομία του χωριού τους σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η Άννα Ποδάρα είναι δημοσιογράφος, ο Νίκος Μαρτζίκος καθηγητής και ο Χρήστος Τζαφέρος graphic designer.

 

Έρευνα-Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Νίκος Μαρτζίκος, Άννα Ποδάρα

Σενάριο: Άννα Ποδάρα

Γραφικά; Χρήστος Τζαφέρος

Σύνδεσμοι Lampseki: Oya Tronscorff, Alp Erhan Arslan, Μeral Basli, Αli Aldemir

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ  Η  ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>