Η ώρα για το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ έχει φτάσει. Ο παραδοσιακός κινηματογράφος χάνει έδαφος μπροστά στην ευκολία που έχει πλέον ένας δημιουργός να διανείμει  το έργο του μέσω διαδικτύου, όπου το κοινό είναι, θεωρητικά, τεράστιο. Όπως τα blogs δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να δημοσιεύσει πρωτογενές περιεχόμενο και να  κάνει δημοσιογραφική δουλειά έτσι και τα διάφορα λογισμικά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δίνουν την δυνατότητα στον ερασιτέχνη κινηματογραφιστή να δημιουργήσει ένα webdoc και να χτίσει μια δική του ιστορία.

Διαδικτυακό ντοκιμαντέρ είναι η ταινία τεκμηρίωσης που χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό εργαλείο τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο (φωτογραφίες, κείμενο, μουσική, γραφικά, τεχνικές video games). Η πλατφόρμα προβολής είναι το Διαδίκτυο και ο θεατής της πληροφορίας είναι παράλληλα και χρήστης της.

 Τα ντοκιμαντέρ αυτού του είδους, που βάζουν τον θεατή να «εργαστεί» για να κερδίσει την πληροφορία και αλληλεπιδρούν μαζί του, μπορούμε να πούμε ότι είναι παρακλάδι ενός νέου μέσου, του Cinema 3.0.

 

Άννα Ποδάρα

Master στα New Media, με εξειδίκευση στο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>